Korak po korak do savršenog Collis vinskog zadovoljstva

Berba grožđa obično se smatra najzahtjevnijim dijelom vinarskog posla, no pored ubiranja zrelih plodova vinove loze važno je s izrazitom brigom i pažnjom pristupiti procesu prerade i proizvodnje, kako bi se u konačnici postigla vina vrhunske kvalitete.

Ovdje u vinariji Collis pratimo najviše standarde u proizvodnji vina kako bismo vinoljupcima pružili jedinstveno iskustvo uživanja u našim vinima. Nakon berbe tako slijedi alkoholna fermentacija prilikom koje treba voditi računa da vino „kuha“ i da se proizvodi alkohol, a svakodnevno se i po nekoliko puta kušaju uzorci iz svake bačve kako bismo se iz prve ruke uvjerili da postupak fermentacije teče svojim prirodnim tokom.

 

Po završetku fermentacije, posebnim metodama i analizama utvrđuje se ostatak šećera, a samim time određuje i suhoća vina. U vinariji Collis prvi pretok nakon fermentacije se obično preskače kada su u pitanju bijela i rose vina, odnosno pušta se da ona odleže još neko vrijeme uz stalne provjere i redovito miješanje kako bi cjelokupan proces prošao besprijekorno.

 

Crna vina se pak potapaju u „masulj“, odnosno dopušta se vinu da dođe u kontakt s kožicom i sjemenkama iz grožđa, a koliko će dugo odležati tako ovisi prije svega o sorti. Dok se merlot i cabernet sauvignon drže duže, za teran je potrebna kraća maceracija, a nakon toga je sve spremno za pretakanje u posebne barrique bačve. Dio bijelih sorti također završi u barrique bačvama, koje se koriste bez paljenja, te time istinska sortna aroma dolazi do izražaja.

 

Samo uz ovakvu konstantnu brigu i pažnju posebno usmjernu na svaki korak proizvodnje, postižu se iznimne karakteristike visokokvalitetnih Collis vina.