Magareće je mlijeko proteklih nekoliko godina došlo u središte pozornosti s obzirom na to kako su mnogi roditelji čija djeca imaju problema s alergijama i čestim infekcijama dišnog sustava praćenih kašljem koristili ovo mlijeko kao prirodni lijek. Mnogi ga eksperti opisuju kao vrijedno, hranjivo i ukusan nektar čije se učinkovitosti otkrivaju kroz brojna istraživanja.

 

Prvenstveno, otkriveno je kako je magareće mlijeko najsličnije majčinom mlijeku po sastavu, a smatra se i najboljom zamjenom za kravlje mlijeko. Djeca koja su alergična na kravlje mlijeko često koriste upravo magareće mlijeko koje im odgovara i pritom koristi njihovom organizmu. Odličnog je okusa, slatko, hranjivo i ne uzrokuje nikakve alergijske reakcije.

Što se sve skriva u magarećem mlijeku?

S jedne strane magareće mlijeko ima nisku  razinu „loših“ zasićenih masnoća, a s druge strane obiluje omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Te dobre masne kiseline se obično nalaze u ribi i ribljem ulju, a imaju pozitivan učinak na kognitivne sposobnosti i zdravlje. Jedna od možda najvećih prednosti je ta što kod djece u razvoju snižavaju razinu kolesterola u krvi, potiču razvoj mozga i pomažu tijeku kod crpljenja vitamina i minerala iz hrane. Štoviše, upravo te masnoće važne su za razvoj i pravilnu funkciju svih vitalnih organa.

 

Magareće je mlijeko bogato kalcijem, a općepoznata činjenica je kako je kalcij izrazito važan element kod rasta i pravilnog razvoja djece. Ovo mlijeko sadrži i enzim lizosom, prirodni antibiotik kojeg naše tijelo samo proizvodi pa stoga ima i antibakterijsko i antivirusno djelovanja u sprječavanju raznih upalnih procesa u probavnom sustavu.

 

Mnogi stručnjaci predviđaju kako će u bliskoj budućnost razne formule za dojenčad biti spravljene upravo od magarećeg mlijeka, a razlozi za to su među ostalim, laka probavljivost, hranjivost te činjenica kako je najsrodnije majčinom mlijeku.

 

Zanimljivo je i to što magareće mlijeko sadrži čak 60 puta više vitamina C od kravljeg mlijeka, vitamine A, D, E i F, visoke količine magnezija, kalcija, fosfora, cinka i kalija. Liječi i smanjuje simptome astme i kašlja kod plućnih bolesti poput bronhitisa i hripavca. Isto tako, tijekom hladnijih perioda u godini jača imunitet organizma kod djece i odraslih.

 

 

Zbogom alergije

Sve je veći broj djece, osobito u industrijaliziranim područjima i gradovima, koji pate od raznih oblika alergija. Jedna od najpoznatija je laktozna intolerancija, alergija na kravlje mlijeko i mliječne proizvode. Uobičajena zamjena za kravlje mlijeko je ono od koze ili ovce, no u 90% slučajeva djeca budu alergična i na njih jer sadrže iste alergene. Sojino i rižino mlijeko se nameću kao rješenje, ali mnogima ne odgovara jer su biljnog porijekla pa se stoga sve veći broj roditelja odlučuje za lagano i ukusno magareće mlijeko.

 

 

Recepti naših predaka

Piti magareće mlijeko nije nikakva novost ili inovacija modernog doba. Naši su preci, osobito u predjelima gdje su magarci držani kao domaće životinje, pili magareće mlijeko od samih početaka. Još u petom stoljeću prije Krista, Hipokrat, otac znanstvene medicine, često je prepisivao magareće mlijeko kao lijek za razne bolesti, vjerojatno zbog njegovog antibakterijskog i antivirusnog svojstva na probavni sustav.

Grci su davali magareće mlijeko djeci u velikim količinama, a za vrijeme Rimskog Carstva žene su ga koristile za njegu kože. Sama Kleopatra navodno je uživala u dugim kupkama od magarećeg mlijeka kako bi zadržala ljepotu i mladost. Postepeno, industrija kravljeg mlijeka je došla na scenu zbog rastuće potražnje za mlijekom.

 

 

Neprocjenjiva tekućina u malim dozama

Mužnja se obavlja s oprezom jer svaka ispuštena kap znači manje hrane za mladunče koje sisa svakih 15-30 minuta. Dnevna doza mlijeka koje se može pomusti je između 0,2  i 0,5 decilitara.