Magareće mlijeko

Magareće mlijeko u središtu je pozornosti mnogih roditelja čija djeca imaju problema s alergijama i česte upale dišnog sustava praćene kašljem, ali i stručnjaka koji ga nazivaju dragocjenim, hranjivim i ukusnim nektarom čije višestruke blagodati polako otkrivaju kroz razna istraživanja. Tako je otkriveno da je magareće mlijeko po sastavu najsličnije majčinu mlijeku i da je izvrsna i najbolja zamjena za kravlje mlijeko. Pokazalo se da djeca koja su alergična na proteine iz kravljeg mlijeka jako dobro prihvaćaju magareće mlijeko koje je ukusno, slatkasto, hranjivo i ne izaziva nikakve alergijske reakcije.

Stancija Collis

SASTAV MAGAREĆEG MLIJEKA

Magareće mlijeko ima vrlo visoke razine omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Ove dobre masnoće obično nalazimo u ribi i ribljem ulju, a djeluju višestruko pozitivno na razvoj i zdravlje. Jedna od njihove blagodati jest da smanjuju razinu kolesterola u krvi, sudjeluju u razvoju mozga, pomažu organizmu da koristi važne vitamine i minerale iz hrane te su važne za razvoj i rad svih vitalnih organa. Magareće mlijeko bogato je kalcijem, u mlijeku se nalazi i enzim lizozim, poznatiji i kao “antibiotik tijela” zato što ima antibakterijska i antivirusna svojstva te sprječava razne upalne procese u probavnom sustavu.

Mnogi stručnjaci predviđaju da će se u budućnosti adaptirane formule za dojenčad raditi upravo od magarećeg mlijeka, jer je najlaganije za probavu u razvoju i najhranjivije te najsličnije majčinu mlijeku.

Magareće mlijeko sadrži do 60 puta više C vitamina nego kravlje mlijeko, vitamine A, D, E i F, visoke količine magnezija, kalcija, fosfora, kalija, cinka. Ono liječi ili smanjuje simptome astme te kašalj kod plućnih bolesti kao što su bronhitis i hripavac. Možda najvažnija blagodat u hladnijem periodu jest da jača imunitet kod djece i odraslih.

Stancija Collis

LIJEK ZA ALERGIJE

Sve je veći broj djece, osobito u industrijaliziranim područjima i gradovima, koja pate od raznih alergija. Jedna od najčešćih je alergija na laktozu. Tradicionalna zamjena za kravlje mlijeko je kozje i ovčje mlijeko, no u 90% slučajeva djeca su alergična i na njih zato što su alergeni isti. Česta alternativa roditeljima je i sojino ili rižino mlijeko. Sve veći broj roditelja pribjegava laganom, slatkastom i ukusnom magarećem mlijeku koje djeca rado piju.

Stancija Collis

RECEPT NAŠIH STARIH

Naši stari, osobito u područjima u kojima je magarac domaća životinja, oduvijek piju magareće mlijeko. Još u 5. stoljeću prije Krista je, Hipokrat, otac znanstvene medicine, pripisivao magareće mlijeko za mnoga oboljenja. Vjerojatno upravo zbog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja u probavnom sustavu. Grci su naveliko davali magareće mlijeko svojoj djeci, a u Rimskom carstvu za njim su se pomamile žene i koristile ga za njegu kože. I sama Kleopatra navodno se kupala u magarećem mlijeku kako bi održala mladost i ljepotu. Sve do sredine 19. stoljeća magareće mlijeko prodavalo se kao zamjena za majčino mlijeko, a onda je primat lagano počela preuzimati industrija kravljeg mlijeka, jer su i potrebe za mlijekom postale sve veće.

Stancija Collis

DRAGOCJENA TEKUĆINA U MALIM KOLIČINAMA

Magaricu treba izdajati pažljivo, jer svaka oduzeta kapljica magarećeg mlijeka znači manje hrane za njezinog magarčića (pule) koji sisa otprilike svakih 15-30 minuta. Dnevno se magarici smije uzeti od 0,2 dcl do 0,5 dcl mlijeka, a preporučena je doza za ljekovitu konzumaciju 1 dcl dnevno.