Extra djevičansko

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvodi se jednostavnim drobljenjem maslina kako bi se istisnuo sok. Riječ je o jedinom jestivom ulju koje se pravi bez dodataka kemikalija ili putem industrijskog rafiniranja.

To je samo sok iz svježih, zdravih maslina koje sadrži, više nego bilo koje drugo, nutrijente koji blagotvorno djeluju na zdravlje, a zbog kojih je maslina poznata. Ekstra djevičansko ulje je ono najbolje kvalitete i ujedno je najskuplje jer ne smije imati nikakvih mana i okus samo svježih maslina. Mora se proizvesti isključivo mehaničkim putem, bez dodataka i ispod temperatura koje mogu smanjiti kvalitetu ulja.

Ekstradjevičansko ulje proizvodi se od više vrsta masline kako bi postigli vrhunsku kvalitetu. Lokacija stancije Collis gdje se nalaze stabla masline, pruža idealne uvjete za uzgoj raznih vrsta masline kao što su Busa, Pendolino, Leccino, Rossignola i Istarska Bjelica od kojih se u konačnici radi ulje.

Intenzivan miris podržan bogatim biljnim aromama s notama ružmarina, badema i cikorije. Umjerena gorčina i oporost su pozitivno izražene. Savršeno se slaže uz jela od ribe, salate od povrća, sireve kao i bijela i crvena mesa. Gurmani često služe ovo vrhunsko ulje uz deserte kao što su sladoled od vanilije i čokoladni browniesi.

Ekstra djevičansko ulje Collis proizvodi se samo od prvog prešanja masline. Ima nisku razinu kiselinskog sastava i specifičan okus. Industrijski standardi također kažu kako mora biti bez kiselosti (u smislu oleinske kiseline koje ne smije biti u koncentraciji višoj od 1 grama na 100 grama, odnosno 1%). Osim toga, ekstra djevičansko ulje podilazi i nešto više subjektivnom testu u kojem tim stručnjaka degustira okus i procjenjuje miris maslinovog ulja i rangira ga od 1 do 9. Ulje mora dobiti najmanje 6.5 bodova kako bi dobilo oznaku „ekstra djevičansko“.
budite naši gosti

Vinske ture

saznaj više